Perancang Keluarga

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.12.2″]

5 TIPS KURANGKAN SAKIT SENGGUGUT

 

Segelintir wanita yang mengalami kesakitan ketika haid menganggap simptom tersebut adalah perkara biasa. Mereka menanganinya dengan memakan ubat dan kemudian rasa sakit hilang antara 2-5 hari. Setiap wanita pasti akan ada senggugut cuma yang membezakannya adalah kadar kekerapan, sakit antara skala 1-10.

5 tips mengurangkan sakit senggugut:

AMALKAN SIKAT POSITIF DAN BERTENANG Jangan terlalu fokus kepada kesakitan tersebut. Cuba buat perkara lain yang boleh menenangkan anda seperti menonton video, window shopping dan sebagainya. Banyakkan berzikir dan berdoa.

women_and_nature-13

AWASI GARAM DALAM MAKANAN Pengambilan garam berlebihan akan membuatkan badan menyiman banyak air. Ini boleh menyebabkan kekejangan di bahagian perut ketika haid. Makanan ringan merupakan contoh makanan yang mengandungi garam berlebihan. Elakkan makanan seperti ini beberapa hari sebelum kedatangan haid.

senggugut - kurang garam

GUNAKAN PAD PEMANAS Pad pemanas ada dijual di farmasi dan ia boleh digunakan untuk melegakan rasa sakit di bahagian perut. Selain itu, cara yang lebih mudah ialah dengan menggunakan botol berisi air panas yang dibalut dengan tuala sebagai alat tuam. Anda juga boleh mandi air hangat atau suam untuk mengurangkan kesakitan.

senggugut - beg panas

MINUM AIR SUAM Elakkan ais dan minuman sejuk. Minuman halia madu lebih bagus. Semasa air baru mendidih, campurkan 5 hiris halia dan 3 susu besar madu. Minum setelah suam.

senggugut - minum air suam

URUTAN Urutan mampu melegakan kesakitan akibat kontraksi otot-otot di bahagian rahim. Gunakan minyak urutan panas berangin dengan urutan lembut. Anda juga boleh mengambil bawang merah yang telah ditumbuk, dan dicampur dengan sedikt minyak untuk disapu pada perut.

senggugut - urutan

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *